Programma

 

Het Nationaal Voedseldebat 2025 – het vijfde Plan The Future Diner– markeert een belangrijk moment in de aanloop naar een nieuw coalitieakkoord. De noodzaak voor fundamentele keuzes in het landbouw- en voedselbeleid is urgenter dan ooit. Transitiecoalitie Voedsel organiseert een strategische dialoog met politici van alle partijen over landbouw en voedsel. Niet een klassiek debat, maar een uitwisseling waarin gemeenschappelijke grond wordt verkend. Experts uit het veld leiden de dialoog in. Gezamenlijk formuleren we richtinggevende bouwstenen voor een toekomstbestendig voedselsysteem – en brengen deze vervolgens in bij de formatietafels.

Op voorhand vindt een toekomstbestendig, duurzaam en gezond netwerkdiner plaats, waarin we letterlijk en figuurlijk kauwen op de kansen die in de gesprekken aan tafel tevoorschijn komen.   

 

16.15: Inloop en ontvangst met drankje en amuses


17.15:
Aan tafel


17.30: Opening Plan(t) The Future Diner door Natascha Kooiman, kwartiermaker TcV

 

18.10: ProVeg presenteert nieuwste inzichten in de eiwittransitie en laat zien hoe ver supermarkten, cateraars, groothandels, restaurantketens, vrijetijdslocaties en onderwijsinstellingen zijn gevorderd. 


18.15: Prijsuitreiking: Eiwit Uitblinker van 2025!
 

De redactie van Eiwit Trends maakt de Eiwit Uitblinker van 2025 bekend! Deze prijs gaat naar de organisatie die in 2025 écht het verschil maakt in de eiwittransitie. 

 

19.00: Afsluiting diner, pauze en netwerken

20.00: Opening Nationaal Voedseldebat door Thijs Berman, voormalig politicus en journalist  

Het debat bestaat uit drie gespreksrondes tussen Kamerleden van verschillende partijen over belangrijke thema’s voor politiek, beleid en maatschappij. 


20.05: Keynote:
Roald Lapperre secretaris-generaal Ministerie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid & Natuur LVVN  


20.15:
Gespreksronde  1 | De verborgen rekening van ons voedselsysteem

Inleider: Frits Klaver, director bij Deloitte en gespecialiseerd in Strategic Impact Assessment
 

Ons huidige landbouw- en voedselsysteem levert niet alleen producten op, maar ook hoge maatschappelijke kosten – van uitstoot van CO2 en verlies aan biodiversiteit tot gezondheidsproblemen. Het rapport De verborgen rekening laat zien over welke kosten en baten we het hebben en welke alternatieven mogelijk zijn voor een gezonder en duurzamer systeem. Samen verkennen we welke stappen er in de transitie gezet kunnen worden, rechtvaardig voor boeren, consumenten en samenleving. 

 

20.45: Gespreksronde 2 | Ons eetpatroon, wie heeft het stuur in handen 

Inleider: Jan Buining, food ondernemer en auteur van het recent verschenen boek De onhoudbare houdgreep (2025)

 

We zijn het erover eens: een verschuiving naar een gezonder en duurzamer eetpatroon is noodzakelijk. Maar wie draagt daarin welke verantwoordelijkheid? 
In deze ronde bespreken we de rol van betutteling en keuzevrijheid bij het kiezen van ons eten. Daarbij bekijken we welke stappen nodig zijn om onze doelen te halen: een betere volksgezondheid en een meer plantaardig aanbod en eetpatroon. 


21.15:
Gespreksronde 3 | Boeren met toekomst: voedselproductie hand in hand met natuur en samenleving: gebiedsgericht samenwerken!
 

Inleider: Jannemarie de Jonge, voormalig Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving 

 

De toekomst van voedselproductie vraagt om evenwicht tussen natuur, water, leefomgeving en bestaanszekerheid. Hoe kunnen boeren en beleid samenwerken aan een robuust, soortenrijk en maatschappelijk gedragen landbouwsysteem? Dit gesprek verkent de rol van gebiedsgericht samenwerken en laat zien hoe boeren zelf de omslag al in praktijk brengen. 

 

21.45: Afsluiting debat en napraat  

Voorzitters & Sprekers

Natascha Kooiman is medeoprichter van de Transitiecoalitie Voedsel en actief als kwartiermaker met de portefeuille eiwittransitie & voedselomgeving. Ze zet zich in voor de omslag naar een landbouw– en voedselsysteem waarin gezondheid, duurzaamheid, transparantie en eerlijke waardering (true price / true value) centraal staan. Met name is ze drijvende kracht achter de eiwittransitie: het bevorderen van consumptie en productie van plantaardige eiwitten door verandering in beleid, bedrijfsvoering en maatschappelijke attitude. Ze heeft een breed netwerk in de voedingsindustrie, NGO’s, wetenschap en politiek, en gebruikt dat om de transitie van “het peloton” én koplopers te versnellen.

 

Thijs Berman is oud-journalist en oud-Europarlementariër (2004-2014) voor de PvdA. In het Europees parlement richtte hij zich op landbouw en ontwikkelingssamenwerking en leidde EU-verkiezingswaarnemingsmissies in Ethiopië, Afghanistan en Senegal. Na het Europees parlement werkte hij o.m. bij de OVSE. Vanaf 2019 was hij directeur van het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) in Den Haag. Sinds eind 2024 werkt Thijs als zelfstandig coach voor politici. 

 

 


Roald Lapperre 
is sinds september 2025 Secretaris-Generaal bij het ministerie van LVVN. In deze rol zet hij zich in voor duurzaam voedsel, waardevolle natuur en een vitaal platteland. Eerder was hij directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van BZK en bekleedde hij diverse leidinggevende functies bij Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Roald studeerde Cultuurtechniek aan Wageningen Universiteit en staat bekend om zijn verbindende leiderschap en focus op samenwerking en tastbare resultaten. 

 

 

Jan Buining is food ondernemer en auteur van het recent verschenen boek De onhoudbare houdgreep (2025) Leefstijltraat b.v. Als oprichter van TastyBasics laat hij zien dat voeding die goed is voor mens én planeet ook aantrekkelijk en betaalbaar kan zijn.  “Ik hoop dat deze tijd bijdraagt aan de bewustwording van het belang van gezonde voeding, aldus Buining. Als auteur en spreker brengt hij een nuchtere, praktijkgerichte blik op de vraag hoe we gezond eten de nieuwe norm kunnen maken. 

 

 

Frits Klaver is director bij Deloitte en gespecialiseerd in Strategic Impact Assessment. Hij adviseert organisaties over het meten en waarderen van maatschappelijke impact, met een focus op duurzame transities, landbouw en voedselsystemen. Als inleider van de eerste gespreksronde tijdens het Nationaal Voedseldebat presenteert hij de bevindingen uit het rapport De verborgen rekening, waarin de maatschappelijke kosten en baten van het huidige landbouw- en voedselsysteem worden berekend. 

 

 

 

Jannemarie de Jonge (1961) is landschapsarchitect en als adviseur betrokken bij lange termijn opgaven zoals klimaatadaptatie en biodiversiteit. Als trainer deelt ze haar kennis over een ontwerpende aanpak en gebiedsprocessen in het landelijk gebied. Ze doet dit deels vanuit Wing, het bureau dat zij in 2007 oprichtte en waar ze tot 2024 partner was. Ze promoveerde op het onderwerp ‘Landschapsarchitectuur tussen politiek en wetenschap’ en heeft gewerkt bij gemeentelijke en provinciale overheden en onderzoeksinstituut Alterra.  Van 2015 tot 2021 was ze lid van de Mijnraad en van 2020 tot 2025 Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Sinds 2024 zet ze zich als Ambassadeur van het Collectief Natuurinclusief in voor een natuurinclusieve samenleving. Ze is tevens voorzitter van het Natuurinclusief Nationaal Overleg. Haar werk kenmerkt zich door een integrerende benadering van ruimtelijke transitievraagstukken, met inbreng van zowel experts als maatschappelijke praktijken.